Bostadsminister Per Bolund (MP) besökte under tisdagen bostadsområdet Kronan i Luleå. Foto: SVT

Bostadsministern räknar med fler billiga hyreslägenheter

Publicerad

Det återinförda investeringsstödet kommer få fart på byggandet av hyresrätter, det tror bostadsminister Per Bolund (MP) som under tisdagen besökte bostadsområdet Kronan i Luleå.

Investeringsstödet för uppförandet av hyresrätter försvann i M-KD-budgeten som riksdagen röstade igenom i december. Men i samband med Regeringens vårpropsition så meddelades det att stödet återinförs. Något som enligt finansmarknad- och bostadsminister Per Bolund (MP) kommer få fart på byggandet av billiga hyresrätter.

Brist på hyreslägenheter

– Med ett stöd för investeringar av hyreslägenheter med billiga hyror så byggs det lägenheter som annars inte hade byggts på den svenska bostadsmarknaden.

I Norrbotten så har drygt hälften av kommunerna ett underskott på bostäder, det enligt en bostadsmarknadsanalys som Länsstyrelsen gjorde förra året.

– Det är viktigt att kommunerna tar ett ansvar för bostadsförsörjningen. Vi kan skjuta till pengar och skapa regler som gör att man kan bygga. Men kommunerna måste ta fram planer och se till att det finns konkreta projekt att börja sätta spaden i marken för.

Svårt för Luleås studenter

SVT har tidigare bland annat rapporterat om att det är svårt för studenter att hitta bostäder i Luleå.

– Det är otroligt tråkigt. Vi vill skapa förutsättningar för att alla ska kunna leva det liv man vill leva. Då behövs byggprojekt där man bygger nya bostäder med högt ställda miljökrav och där det finns blandad bebyggelse med både äldreboenden, boende för ungdomar och alla åldrar. Det tror jag också ger förutsättningar för väldigt trevliga bostadsområden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer