Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mäklarna Marcus Johansson och Emma Holm berättar vad de tror om bostadspriserna i Norrbotten nu när räntorna blir högre. Foto: Ragnhild Haarstad/TT/Linus Nilsson/SVT

Bostadspriserna faller i Norrbotten: ”Tar längre tid att sälja”

Uppdaterad
Publicerad

Det osäkra ekonomiska läget sätter sina spår i bostadspriserna i länet men tappet på bostäder är inte lika stort som i resten av riket.

– Här finns det en stor framtidstro i spåret av alla industrisatsningar. Blir bara ett av dem av så håller marknaden i sig, säger Marcus Johansson, vid Svensk fastighetsförmedling.

Enligt Marcus Johansson har bostadspriserna fallit något under de senaste månaderna och den största prisskillnaden syns i de vanliga objekten där det finns ett större utbud.

I den kategorin syns en prisminskning på 1-2 procent under perioden. En minskning som är bra mycket mindre än rikssnittet på 4,8 procent.

– Ser man på en villa som tidigare skulle gå för 4 miljoner så går den kanske för 3,9 miljoner i stället, säger han.

Priserna skenade under pandemin

I ljuset av coronapandemin har priset på bostäder ökat kraftigt. Men det är inte bara pandemin som dragit upp priset på bostäder i länet, även de stora industrisatsningarna och samhällsomvandlingen påverkar.

Enligt Sandra Apelqvist, mäklare hos HusmanHagberg i Gällivare, bidrar också industrisatsningarna till att hålla uppe bostadspriserna.

– Det är snarare så att fler personer känner att de vill göra färdigt sitt bostadsköp nu för att kunna binda räntan, säger hon.

Längre tid för att bli klar med bostadsaffären

Enligt Emma Holm, mäklare för MOHV tycker sig se en trend att det inte blir lika många bud på de objekt som är ute till salu och bostadsaffären kan dra ut på tiden.

– Vi får fler arbetstillfällen och personer som flyttar hit behöver någonstans att bo, säger hon.

Men det är inte bara i Luleå som den trenden tycks existera, även i Gällivare tar spekulanterna lite längre tid på sig innan de bestämmer för att slå till.

– Nu finns det lite mer eftertanke men det är fortsatt en efterfrågan. Det vi ser är att det är färre som kommer på visningarna som inte har ett direkt intresse för att köpa. När det väl blir budgivning så är det fortsatt ungefär lika många som lägger ett bud, säger Sandra Apelqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.