Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallande priser på Stockholms bostadsmarknad. Hur mycket har priset förändrats på den här villan? Hör Henrik Silver, mäklare på Bjurfors i videon. Foto: Annie Månsson/SVT

Bostadspriserna fortsätter falla – störst prisfall på dyra objekt

Uppdaterad
Publicerad

Den oroliga ekonomin gör sig påmind på bostadsmarknaden och priserna faller i hela landet. Också i Stockholm forsätter priserna att dala och i juni sjönk priserna ytterligare. Enligt siffror från Valuegards prisindex har priset på bostadsrätter i Stockholm fallit med 4,5 procent under juni och nästan 6 procent från maxpriserna.

Stockholm står för den största nedgången av bostadspriser i Sverige under juni månad. De dyraste bostadsrätterna föll med 5 procent och bostadspriset för villor sjönk med 4,6 procent.

– Säljaren tänker oftast att sänkningen inte gäller sitt objekt för det har kvällssol och är så fint, men så är ju inte fallet, säger Henrik Silver, mäklare på Bjurfors.

En inte oväntad utveckling

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser tappet som en väntat och sund priskorrigering av bostadsmarknaden.

– Vi ska komma ihåg att även med en prisnedgång på femton 15 procent så ligger priserna högre än de gjorde innan pandemiåren som dopade marknaden. Nivån före pandemin bör vara referenspunkten för vad som är relevant för prisnivå framåt, säger han i ett pressmeddelande.

Hör mer om varför bostadspriserna faller i videon ovan. 

Fakta: Bostadspriserna i juni

Marknad

1 månad

3 månader

12 månader

Valueguards Hox-index-3,8 procent-5,8 procent0,5 procentBostadsrätter – riksnivå-3,9 procent-6,4 procent0,4 procentBostadsrätter – Stockholm-4,5 procent-8,2 procent-0,6 procentBostadsrätter – Göteborg-3,5 procent-5,3 procent-2,3 procentBostadsrätter – Malmö-3,4 procent-4,1 procent0,3 procentVillor – riksnivå-3,8 procent-5,5 procent-0,6 procentVillor – Stockholm-4,6 procent-7,9 procent-1,3 procentVillor – Göteborg-4,7 procent-5,6 procent-2,2 procentVillor – Malmö-3,6 procent-5,7 procent-2,4 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.