I klippet berättar Johanna Funck att en ny målgrupp söker sig till Pajala och Tornedalen för att köpa eller bygga hus. Foto: Matilda Niva/SVT

Folk köar för att köpa hus i Pajala – men få vill sälja

Uppdaterad
Publicerad

Projektet som ska skaka fram lediga hus i Pajala har kommit igång på allvar. Det är många som står i kö för att köpa – men färre som är villiga att sälja eller hyra ut sitt hus.

Det har gått sex månader sedan ”Hej hemby” startades, ett kommunöverskridande projekt mellan Pajala och Övertorneå kommun. Förhoppningen är att inspirera fler att flytta till glesbygd i allmänhet, och till Tornedalen i synnerhet.

Enligt projektledaren Johanna Funck finns det ett stort intresse för att hitta hus. Redan nu har projektet kommit i kontakt med cirka 30 husletare samt varit i dialog med 50 fastighetsägare.

– Tidigare har man mest haft lägenhetsköer, men nu har vi en ”husletar-kö”. Äntligen kan vi kommunicera ut det behovet på ett annat sätt än vad vi kunnat göra tidigare, säger Johanna Funck och berättar att det har varit svårare att hitta de som vill sälja eller hyra ut sitt hus.

Livsstilen lockar ny målgrupp

Större ytor, djurhållning och odling lockar människor runtom i Sverige att bosätta sig i glesbygd. Efter ett halvårs tid konstaterar Johanna Funck att Pajala och Övertorneå kommun har nått en helt ny målgrupp.

Det handlar om personer som är nyfikna på glesbygden och som saknar erfarenhet sedan tidigare. Livsstilen baseras inte bara på jobb och tak över huvudet – man vill ha mer.

– Man vill ha mer tid och bo närmare naturen. Det är gemensamma nämnare för i princip alla, säger Funck.

Projektet är tvåårigt och bygger på att ge stöd, rådgivning och praktiskt hjälp till fastighetsägare som vill sälja, till husletare och nybyggare som vill hitta en plats i Tornedalen.

Hör mer om ”Hej hemby” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.