• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jenny Engström och Marja Leena Tallus berätta om hur ett nytt projekt ska åstadkomma en inflyttning i Råne älvdal och Vitådale Foto: Joakim Nordlund

Inventering av ödehus ska bidra till inflyttning i Råne älvdal och Vitådalen

Uppdaterad
Publicerad

Nya projektet Växa tillsammans ska åstadkomma en inflyttning i Råne älvdal och Vitådalen.

– Vi vill gärna ha fler familjer med barn till bygden, säger Marja Leena Tallus, från Medborgarkontoret i Råneå.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå och Boden. Tanken med satsningen är är att bidra till en inflyttning.

I första skedet ska en inventering av hus i Råne älvdal och Vitådalen göras. Det handlar om hus som står obebodda och kallställda.

– Vi vill gärna ha fler familjer med barn till bygden, till våra förskolor och skolor, säger Marja Leena Tallus.

Obebodda hus

Hon och Jenny Engström arbetar med projektet tillsammans och de har redan träffat människor som har äldre hus där de inte bor.

– Får vi lös några fastigheter till salu eller hyra ut flyttar det ut fler människor till området, säger Jenny Engström, verksamhetschef på den medlemsägda ekonomiska föreningen Råek i Gunnarsbyn. Råek har Råne älvdalsbygdens utveckling som huvudmål.

Tänker på miljön

De ser också en miljöaspekt i att fler äldre fastigheter får omsorg och bättre skötsel så att människor faktiskt kan bor där.

– Visst, vi har stora områden. Vi har gott om plats att bygga nya hus men man kan också se det ur hållbarhetssynpunkt där vi faktiskt bevarar de här äldre gamla fastigheterna och gör någonting bra av dem. Att inte bara riva och jämna med marken eller låta hus stå och förfalla, säger Jenny Engström.

Fånga upp husintressenter

Kommer ni att kunna hjälpa människor som är på jakt efter hus i Vitå älvdal eller Råneå älvdal?

– Det kan man kanske göra i steg två. Just nu är vi i den här förstudien. Men vi tittar ju mycket på Pajala och Övertorneå och Hej hembygd och de är ju där nu. Där ingår det ju också att fånga upp de människor som letar hus i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer