Foto: SVT

Kylig arbetsmiljö för bussförare i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå lokaltrafik måste betala 25.000 kronor i vite för varje buss som är för kall på förarplatsen, enligt ett beslut av arbetsmiljöverket.

– Det kan bli dyrt för oss, säger tekniske chefen, Torbjörn Niemi.

Busschaufförerna har år efter år klagat över kalla bussar under vinterhalvåret och då främst vid förarplatserna. Och nu har även arbetsmiljöverket fått nog och kräver snabba åtgärder från det kommunala bolagets sida.

Högt pris

I sitt beslut skriver tillsynsmyndigheten att varje buss ska varje gång den startas ha en lufttemperatur på minst fem plusgrader vid förarplatsen och tilluften vid defrostermunstycket ska vara minst tio plusgrader.

Om en mätning visar att en buss är för kall så ska den omedelbart tas ur trafik och för varje  buss som är för kall måste Luleå lokaltrafik LLT betala ett vite på 25.000 kronor.

– De pekar på en brist vi har och som vi måste åtgärda. Men jag tycker att det är ett högt pris och det kan bli dyrt för oss, säger bolagets tekniske chef Torbjörn Niemi.

Krismöte

Han kallade på tisdagen skyddsombuden till krismöte för att diskutera hur värmen i bussarna ska förbättras och hur mätningarna ska gå till.

– Vi har aldrig gjort den här typen av mätningar tidigare och vi måste bestämma oss för hur vi ska göra, säger Torbjörn Niemi.

Fryser

Busschauffören Tommy Lind känner mycket väl till problemet med kalla bussar.

– Nog har man fått sitta och frysa emellanåt. Så är det. Kunderna känner nog inte av det, men om man sitter i timtal i en buss som är några grader för kall så blir man frusen i hela kroppen, säger han.

Förkylda

Hans kollega Peter Andersson håller med.

– Det kan vara kallt och man ska inte behöva sitta och frysa på sin arbetsplats. Det är inte roligt. Många blir ju sjuka, förkylda och snoriga, säger han.

Lösning

Men tekniske chefen Torbjörn Niemi lovar att lösa problemet så fort som möjligt.

– I somras fick vi femton nya bussar och tio till är på gång under den här vintern. Nästa vinter är 40 procent av vår bussflotta ett år eller nyare. Dessutom har vi utökat vår underhållsorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.