”Bra initiativ men inte lönsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Wikberg som är vd för Matfiskodlarna i Sverige ser positivt på Hushållningssällskapets planer på att starta landbaserad fiskodling i Luleå men säger att han ännu inte sett någon som fått ekonomisk bärkraft i den typen av odling.

– Idag importeras 43 000 ton fisk till Sverige så det behövs fler odlare samtidigt som odlingstekniken måste utvecklas. Ett sätt att göra det är landbaserad fiskodling men jag vet ingen odlare som lyckats att få ekonomi i det.

Han anser att det finns mycket kunskap när det gäller fiskodling i andra länder men att svenskar inte verkar vara så mottaglig för andras erfarenheter.

Stora risker med landbaserad odling

– Att odla på land är mycket mer riskfyllt än i kassar i vattnet. Får man in sjukdom i beståndet kan det på rekordkort tid ge stora konsekvenser då fisken på land trängs på liten yta.

Han berättar att det stora fiskodlingarna i kassar för matfisk i Sverige finns i Västerbotten, Jämtland, Värmland samt Dalarna.

– I Norrbotten finns idag en mindre fiskodlare i Arjeplog och då handlar det om så kallad sättfisk som säljs vidare till större odlare för att där bli matfisk till försäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.