Kiruna söker fler händer till äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på personal inom omsorgen i många kommuner, eftersom personal gjort som den ska och stannat hemma vid förkylningssymtom. Men Kiruna kommun fick bra respons när de annonserade efter fler händer till äldreomsorgen.

Hittills är det 51 personer som har sökt jobb inom vård och omsorg i Kiruna efter att kommunen annonserade efter fler händer till äldreomsorgen på grund av covid-19.

– Vi har börjat jobba med ansökningarna och har redan nu fått ut 11 personer till verksamheten, säger Catrin Kuoppa enhetschef för bemanning och rekrytering i Kiruna kommun.

Coronaviruset i Norrbotten

Blandad bakgrund

Kommunen söker efter sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden och vårdare. Personer med utbildning och erfarenhet önskas men även personer som kan och vill hjälpa till med andra uppgifter på ett boende eller inom hemtjänsten.

– De som har sökt har en blandad bakgrund, arbetslösa, anställda på LKAB men även personer som har jobbat hos oss tidigare och folk som bor utanför kommunen, säger Catrin Kuoppa.

Fler korttidssjuka

Orsaken till att kommunen annonserar efter fler händer till vård och omsorg är att de vill vara förberedda på situationen att allt fler anställda korttidssjukskriver sig.

– Vi ser att vi får en högre korttidssjukfrånvaro på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendation att stanna hemma om man känner sig sjuk säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet