Brand under jord på LKAB

Publicerad

Klockan 19:04 inkom ett larm om en brand under jord på LKAB i Kiruna. En person blev kvar i gruvan på 486 meters djup och sökte skydd i en räddningskammare. Personen kunde sedan sättas i säkerhet.

– Vi fick ett larm om en brand i en betongbil under jord i gruvan, det var full brand, säger Patrik Juhlin, inre befäl hos räddningstjänsten.

I ett tidigt skede fick räddningstjänsten veta att det var en person som var saknad i samband med branden. Den personen hade lyckats ta sig till en räddningskammare.

– Därifrån ska nu personen sättas helt i säkerhet, och sedan kan vi fokusera på att släcka branden.

Betongbilen som brann befann sig 486 meter ned under jord.

Det finns bara en väg ut och en väg in i gruvan, berättar inre befäl, men man kan flytta sig i sidled till olika räddningskammare i gruvan. Personen som sökte skydd var där för att borra.

Räddades ut kammaren

– Personen hamnade i kläm mellan brandröken och vägen ut ur gruvan.

 Vid 21.20 var insatsen avslutad.

– Vi har fått personen i säkerhet och branden är släckt. En person tog sig ner till personen i kammaren och förde ut hen. Då var det inte längre så farligt med rök i gruvan, säger Juhlin.

– Det finns ett bra ventilationssystem i gruvan som man kan styra röken med, berättar han.

Personen som räddades ur gruvan behövde inte uppsöka sjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer