Den 80-årige man i Gällivare som dömts till 16 års fängelse för att ha bränt ihjäl sin sambo får nu ett betydligt kortare fängelsestraff. Foto: Polisens förundersökning

Brände ihjäl sin sambo i by utanför Gällivare – får fängelsestraffet kortat med över 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 80-årsåldern som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse för att ha bränt ihjäl sin sambo frias från mord och får fängelsestraffet kortat med 13 och ett halvt år.

Det var under en kväll i mitten av januari i en by utanför Gällivare som mannen i 80-årsåldern enligt åtalet ska ha hällt brännbar vätska på, eller i närheten, av sin sambo och sedan tänt på.

Kvinnan fick omfattande brännskador och avled senare på sjukhus.

I tingsrätten dömdes mannen till 16 års fängelse för mord.

Frias från mord

Domen överklagades och hovrätten beslutade att försätta mannen på fri fot i väntan på dom.

– Det är oerhört tillfredsställande att han inte fälls för något uppsåtligt dödande, sade mannens advokat Magnus Müchler till SVT då.

Nu meddelar hovrätten att mannen frias från mord och döms för mordbrand och vållande till annans död, grovt brott. Mannens fängelsestraff kortas rejält till två år och sex månader.

Hovrätten skriver i sin dom att åklagarens ”relativt tunna bevisning” i kombination med brister i utredningen gör att det inte går att utesluta att kvinnan fått skadorna efter att ha försökt släcka branden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Magnus Müchler, advokat till den misstänkte Gällivarebon, som sågar åklagarens beskrivning om hur hans klient ska ha tänt eld på sin sambo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.