Branden i Klockarmyren i Jokkmokks kommun är en av bränderna som räddningstjänsten nu överväger att lämna över till markägarna. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skogsbränderna i Norrbotten förväntas vara släckta inom kort

Publicerad

De tre största bränderna som härjat i Norrbotten under en dryg vecka kan vara på väg att släckas. Nu överväger räddningstjänsten att lämna över ansvaret till markägarna.

Områdena Klockarmyran och Stourravaare i Jokkmokks kommun samt Sör-Kaipa i Gällivare kommun var under gårdagen de enda aktiva bränderna i Norrbotten. Räddningstjänsten har satsat alla sina resurser på att få kontroll på skogsbränderna i just de områdena och nu kan de vara på väg att släckas.

Redan under tisdagen kan det bli så att den nybildade staben i Luleå tar beslut om att lämna över områdena till markägarna för efterbevakning.

– Vi håller faktiskt på att titta på en avveckling av brandplatsen i Jokkmokk. Vi ska informera markägarna innan vi gör det, men det är mycket möjligt att det blir så, säger räddningstjänstens stabchef Bengt Nilsson.

Brandgatorna fungerade

Det skulle i sådana fall innebära att räddningstjänsten nu har kontroll på och lämnat över samtliga bränder i länet till markägarna.
Anledningen till att man har fått kontroll på bränderna är att brandgatorna nu är färdiggrävda.

– Vi har satt ihop brandgatorna som vi har hållit på att gräva ett par dygn. När vi fick ihop dem minskade spridningsrisken och det gjorde att vi kunnat släcka i iområdet. Det har i princip legat still i två dygn, därför funderar vi på att avveckla.

Hoppas på regn

Även om man är positiv till hur läget ser ut nu så tar man inte ut något i förskott ännu då det fortfarande är varmt och torrt i skogsområdena.

– Nej, vi ska inte ropa hej ännu, det är bara att titta ut genom fönstret så förstår man varför. Men vi hoppas på mycket regn under torsdagen så att det kan dämpas i några dygn. Då kan vi slicka såren litegrann, det är ansträngt för hela Norrbotten.

Ska träffa ministern

Bostadsministern Peter Eriksson (MP) ska eventuellt träffa räddningstjänsten i Norrbotten.

– Jag ska eventuellt träffa Peter Eriksson här i Luleå, vi har precis fått en förfrågan från hans stab men vi har inte bestämt tid och plats ännu, säger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet