Visa alla (8)
Visa alla (8)

Brännaberget debatteras flitigt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen borde köpa tillbaka Brännaberget istället för att bygga ett nytt torg. Det anser en del överkalixbor i en debattgrupp på facebook.

Med en utsikt över Kalix älvdal och en lång tradition av midsommarfirande, dans och fest är Brännaberget en nostalgisk plats för många överkalixbor. Och trots att platsen idag är förfallen och i stort behov av underhåll skapar den planerade försäljningen en oro hos många överkalixbor.

En facebooksida har lockat hundratals diskussionslystna kommuninvånare och många anser att Överkalix kommun ska köpa Brännaberget.

Det torg som planeras att byggas utanför kommunhuset har budgeterats till omkring 1,9 miljoner kronor och flera anser att kommunen borde köpa Brännaberget istället för att bygga ett nytt torg.

”Köp Brännaberget istället för att bygga om torget” står det i ett facebookinlägg, ett inlägg som ”gillats” av över 200 personer.

En annan föreslår att överkalixborna själva ska köpa berget, det skulle i sådana fall bli drygt 500 kronor per person.

– Den här frågan engagerar verkligen folk och jag tycker att debatten på facebook har visat att Brännaberget har större folkligt stöd än bygget av torget, säger Katarina Karlsson från Överkalix.

Det finns också spridda åsikter om att kommunen borde folkomrösta om saken.

– Det har varit tal om det, men sedan vet jag inte om någon kommer att ta tag i saken, säger Katarina Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännaberget i Överkalix

Mer i ämnet