Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar chefsöverläkare Markus Boman om hur beroendevården på Sunderby sjukhus lyckats bygga ett lager av Antabus, trots bristen. Foto: Erica Olofsson/SVT

Brist på Antabus i landet – så lyckades beroendevården i Luleå bunkra

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på läkemedlet Antabus skapar stora problem för alkoholberoende som behöver avvänjningsmedlet för att sluta dricka. Men vid beroendecentrum på Sunderby Sjukhus har man lyckats bunkra Antabus för en tid framåt.

Vid sjukhuset vill man inte gå in närmare på hur stort lagret av Antabus är, på grund av säkerhetsskäl. Men läkemedlet finns tillgängligt för den som behöver en tid framåt.

– Några månader ska det räcka och enligt vad vi fått höra ska ju leveranserna komma igång igen. Men vi vet inte exakt när, säger Markus Boman som är chefsöverläkare vid beroendecentrum på Sunderby sjukhus.

”Jätteviktig medicin”

Vad ser du för konsekvenser om det blir ännu längre förseningar av leveranserna?

– Antabus är jätteviktigt för vissa patienter som prövat annat som inte fungerat bra och då kan ju tröskeln att dricka bli lägre.

Finns alternativ

Har ni några alternativ till Antabus?

– Ja vi har tre olika läkemedel att ta till vid alkoholberoende som har en bra evidens. Antabus är en av dem. Förhoppningsvis är det inte brist på alla tre samtidigt, Markus Boman.

I videon hör du hur man lyckats bunkra upp med Antabus vid Sunderby sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.