Det råder brist på vaccin i Norrbotten, vilket har lett till att alla yngre som vill inte får ta sitt vaccin förtillfället. Foto: Jessica Gow/TT

Brist på vaccin i Norrbotten – ungdomar får vänta

Uppdaterad
Publicerad

I måndags fick alla personer från 16 år och uppåt börja vaccinera sig. Men trots stort intresse har bara en tredjedel av gruppen kunnat boka en tid.

– Höst upp min önskelista just nu är mer vaccin, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare på Region Norrbotten.

Förra veckan fick Norrbottens 6 000 16-17-åringar börja boka tid för vaccination mot covid-19. Intresset var stort och första dygnet bokade runt 1 700 ungdomar en tid.

Coronaviruset i Norrbotten

”Samma utmaning hela pandemin”

Men kort därefter blev det brist på vaccindoserna, vilket har lett till att vaccinationerna av den yngsta målgruppen har stannat av. Anledningen är att det har varit snålt med leveranser till länet.

– Det har varit samma utmaning under hela pandemin, att vaccinationsmängderna ska räcka till. Men vi lägger ut tider så fort vi kan garantera att vi har doser, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare på Region Norrbotten.

Lägger ut tider kontinuerligt

Hon uppmanar alla att hålla utkik på 1177 om det finns lediga tider.

– Det är inte helt tomt och det ser olika ut på olika orter. Vi lägger ut tider kontinuerligt.

Enligt vaccinsamordnaren Pia Näsvall kommer det att komma fler vaccinleveranser först i slutet av augusti och början av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet