Samordnaren Pia Näsvall om vaccinationsviljan bland unga i länet: ”Väldigt god”. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Erica Larsson

Stort intresse för vaccination bland de yngsta norrbottningarna

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags förra veckan släpptes vaccinationstider för första gången för 16-17-åringar i Norrbotten. Och redan under det första dygnet visade ungdomarna ett stort intresse för att boka tider.

Det är drygt 6 000 ungdomar, födda 2005 och tidigare, som från den 5 augusti klockan 13 kunde börja boka tid på 1177.se.

– Bara första dygnet så bokade 1 700 ungdomar i det ålderspannet en tid. Och det är ju många eftersom det finns ungefär 6 000 personer i den gruppen i Norrbotten, säger Pia Näsvall, vaccinationssamordnare.

Coronaviruset i Norrbotten

Att ringa ger ingen tidigare tid

Det kan hända att en del får lediga tider först i början av september vilket beror på att Region Norrbotten inte får in så mycket vaccin just nu. Och man får inte en tidigare tid om man ringer, utan tiderna som är lediga finns tillgängliga på webben, skriver Region Norrbotten.

– Vi har en hög vaccinationsbenägenhet bland unga i Norrbotten och vi står oss bra i jämförelse med riket, säger Pia Näsvall.

I videon hör du vaccinsamordnaren Pia Näsvall om vilken betydelse vaccinationsinbjudan till 16-17-åringarna kan ha och du får också veta hur många mellan 18-29 år som hunnit få minst en dos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet