Delad bild. Till vänster: skolgård med gunga, skola i bakgrunden. Till höger:  Jonas Wallin, skolchef i  Älvsbyn, som är klädd i slips, skjorta och väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns en oro” – Jonas Wallin, skolchef i Älvsbyn, berättar om beslutet att dra ner på personalen. Foto: Maria Sjölund/SVT

Brist på barn: Älvsbyns skolor minskar på personal

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på elever gör att Älvsbyns kommun måste spara på skolan. Ett tiotal anställda inom skolverksamheten får inte fortsätta till hösten.

– Det är aldrig roligt att folk måste gå från sina jobb, säger skolchef Jonas Wallin.

Älvsbyns skolbudget minskas med 6,5 miljoner till nästa läsår och de som får sluta är elevassistenter, trygghetspedagoger och andra som saknar lärarexamen.

Minskningen av resurspersoner har skapat en oro bland föräldrar och elever. Även lärarna påverkas.

– Det blir ju färre personer i skolan, så det kan bli en påverkan när det gäller tryggheten på till exempel skolgården, säger Jonas Wallin.

Hela landet påverkas

Älvsbyns kommun är inte ensam om att påverkas. Tvärtom kommer 98 procent av landets kommuner drabbas enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som beräknar att gruppen 0-19 år minskar med 9 procent den kommande tioårsperioden.

Barnbristen kommer innebära att förskolor och skolor behöver stängas. På Sveriges kommuner och regioner (SKR) arbetar man med att ta fram verktyg för att stötta landets kommuner. I klippet nedanför hör du vilka utmaningar som SKR förutspår med den förändrade demografin:

Ett barn sitter bland massor av leksaker och håller i ett gosedjur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anpassningar, varsel och hat mot politiker – hör SKR:s Monica Sonde om hur det minskade barnafödandet kommer påverka Sveriges kommuner. Foto: Arkiv/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.