Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera brister misstänks ha skett vid bygglovshanteringen i Gällivare kommun. I klippet hör du Henrik Lyngmark, chef för miljö- bygg och räddningsförvaltningen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Sju år gamla fakturor obetalda – allvarliga brister kring bygglov i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Brister har upptäckts inom bygglovshanteringen i Gällivare kommun. Det handlar bland annat om för stora avvikelser mot gällande detaljplaner och att avgifter inte debiterats. 

– Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vi kommer vidta samtliga åtgärder för att säkerställa en rättssäker myndighetsutövning, säger Henrik Lyngmark, chef för miljö- bygg och räddningsförvaltningen.

Gällivare kommun har anlitat ett externt konsultbolag har anlitats för att ta reda på vad som hänt.

Stora byggrätter

Den första signalen om att något var allvarligt fel ska förvaltningen ha fått våren 2022 och hur länge det kan ha pågått ska utredningen visa.

– En sak vi utreder är beviljandet av för stora byggrätter. Det har också förekommit att bygglov beviljats utan att sakägare hörts. Men det är som sagt bara exempel, säger Henrik Lyngmark och konstaterar att rutinerna måste förändras och förbättras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer