För busschauffören Anette Glad i Luleå har arbetssituationen förändrats på flera sätt under pandemin. I klippet berättar hon hur. Foto: Erica Larsson/SVT

Radikal förändring för busschaufförerna: ”Brukade krama mina stamkunder”

Uppdaterad
Publicerad

Busschaufförernas vardag har förändrats mycket under pandemin ur en social aspekt och många talar inte längre med dem som åker. Från den 7 januari rekommenderas dessutom resande i kollektivtrafiken att bära munskydd.

– Jag brukade till och med krama mina stamkunder men nu stiger de på bakvägen och man möts inte längre och med munskydden kommer det ju bli ännu mer osocialt, som att köra lastbil ungefär, säger Luleå Lokaltrafiks busschaufför Anette Glad som kört buss under många år.

Eget ansvar

Folkhälsomyndighetens nya råd om munskydd inom lokaltrafiken gäller från torsdag över hela landet under vardagar klockan 7–9 samt 16–18. Råden riktar sig till personer födda 2004 och äldre. I första hand är det var och ens ansvar att ha med eget munskydd, enligt myndigheten.

– Jag tycker det är bra med munskydd för att minska smittspridningen nu men om det mesta inte återgår till det vanliga sen när man pratar och skojar med dem som åker så slutar jag nog köra buss, säger Anette Glad.

I klippet får du följa med en av Luleås Lokaltrafiks mest sociala busschaufförer på en tur där hon berättar hur allt förändrats i och med pandemin.

Anette Glad tycker det är bra med munskydd för att minska smittspridningen men hoppas att livet ska återgå till det normala. Foto: Erica Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet