Så påverkas Jokkmokk av tältlägret – butikens grönsaksdisk länsades

Uppdaterad
Publicerad

200 kilo potatis, 20 kilo citroner och 60 kilo blomkål. När tusentals människor strålar samman till Rainbow Gathering i Kallak utanför Jokkmokk påverkas även andra delar av samhället.

– Det har gått otroliga mängder grönsaker. Det är där vi märker av det mest. På köttfronten går det inte lika mycket, säger Andreas Larsson, biträdande chef på Coop i Jokkmokk.

Den senaste tiden har Jokkmokks befolkning ökat drastiskt. Anledningen är arrangemanget Rainbow Gathering som samlat människor från hela världen. Som mest uppges de ha varit runt 1200 personer i skogarna i Kallak.

Kommunen har normalt 5 000 invånare.

Manifesterar för skogen

Deltagare säger att de manifesterar för skogen då gruvbolaget Beowulf Mining vill öppna en gruva i området. Men poängen med Rainbow Gathering först och främst att försöka uppnå fred och kärlek på jorden. Arrangemanget hålls årligen på olika platser i världen men detta är första samlingen i Sverige.

När SVT Nyheter Norrbotten går runt och pratar med Jokkmokksbor är alla positivt inställda till Rainbow Gathering. I klippet ovan kan du höra mer om deras syn på de tillfälliga invånarna.

Märkt av sammankomsten

Inne på en matvarubutik i Jokkmokk har man kanske märkt av sammankomsten mest av alla.

Har andra kunder påverkats då varorna tagit slut?

– Det har hänt. Tyvärr, säger Andreas Larsson och skrattar.

Har det blivit sura miner?

– Det har det säkert blivit men de flesta har överseende. De flesta vet om att de är här och förklarar man att det är svårt att beställa rätt mängder brukar folk ha förståelse.

Måste flytta lägret

Under torsdagen blev deltagare på Rainbow Gathering tvungna att flytta tältlägret. Detta efter att markägare polisanmält eventet då man inte sökt tillstånd för att vistas i området. De som fortfarande fanns kvar på platsen vägrade dock att lämna då de snart åker därifrån. Christian Rimppi, företrädare för Jokkmokk allmänning, säger att han har god kontakt med de som är på plats och att det handlar om en tolkning av allemansrätten.

– Vi måste dra i handbromsen när det är så många människor på en yta. De har inte sökt tillstånd och då måste svensk lag träda i kraft.

Här kan du läsa hur en dag på lägret kan se ut:

Alla deltagare äter två mål mat tillsammans. En brunch och en middag. Det finns inga ledare och hierarkier så istället slängs frågan ut om någon vill hjälpa till och laga mat.

På dagarna kan man även gå på olika workshops som till exempel yoga, meditation eller sång.

De uppger också att de är noggranna med hygienen och gräver bland annat toalettgropar.

• Hålls årligen på olika platser i världen, i år bl.a. i Jokkmokk. Detta är första samlingen i Sverige.

• Deltagare uppges ha befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september.

• Arrangeras av Rainbow Family, en löst sammansatt grupp som funnits sedan 1970. Människor från flera olika länder deltar.

• De individer som startade gruppen sägs ha haft målet att försöka uppnå fred och kärlek på jorden.

• Det finns inga officiella ledare och medlemmarna säger att de tilllhör  ”den största icke-organisationen av ickemedlemmar i världen”.

• Trots att Rainbow Gatherings sägs vara oorganiserat så organiseras vistelsen med matlagningsvagnar och toalettgropar och man äter gemensamt två gånger om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.