Visa alla (2)

Misstänkta använde Karis plåtspade som vapen

Publicerad

Butiksägaren som drabbades av inbrottet där en polispatrull ska ha skjutit en tonåring i Haparanda har varit förberedd på att någon skulle slå till mot hans tobaksbutik.
– Man har i princip gått och väntat på att det ska hända något, säger Kari Mehtälä.

Det var på morgonen som en polispatrull ska ha skjutit en tonåring under ett pågående inbrott i en tobaksbutik i centrala Haparanda natten mot söndag. Polisen ska även ha blivit utsatta för fysiskt våld och hot om fysiskt våld. Två personer greps misstänkta för mordförsök och inbrott. Brottsrubriceringen har nu ändrats och personerna är misstänkta för stöld genom inbrott/olaga intrång och grovt våld mot tjänsteman.

– De har gått in genom ett av fönstren på framsidan. Vad jag har fått reda på har de gripit en person och just nu vet jag inte så mycket mer utan vi väntar på kriminalteknikerna från Umeå, säger butiksägaren Kari Mehtälä.

”Gått och väntat på att något ska hända”

Tobaksbutiken ligger i centrala Haparanda och har bara haft öppet i två månader. Han är inte förvånad över att någon skulle slå till mot hans butik då liknande butiker i samma område har drabbats av inbrott.

– Det var väl på sätt och vis inget som är helt nytt. Man har i princip gått och väntat på att det ska hända något. Det har ju hänt på andra ställen här i staden tidigare.

– När en annan tobaksbutik öppnade så var det två inbrott inom loppet av ett halvår.

Tomten är avspärrad

Just nu är butiken avspärrad och ägaren har fortfarande inte fått gå in i byggnaden och kan därför inte svara på om någonting har stulits.

– Jag har inte tillträde till lokalen förrän teknikerna har varit in där. De har spärrat av hela tomten så det är inte bara jag som drabbas utan det är andra företag också som inte kan jobba idag. Jag har bara kunnat titta in från håll.

– Men de har nog inte förstått att man har larm och sådär så de kommer inte åt så mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer