SVT var på plats i Haparanda och utanför butiken där brottet ska ha ägt rum. Foto: SVT/Jimmy Bäckström

Pojke skjuten i benet av polis – ”uppstod tumult”

Uppdaterad
Publicerad

En polispatrull har skjutit en tonåring under ett pågående inbrott i en tobaksbutik i centrala Haparanda natten mot onsdag. En polis ska även ha blivit utsatta för fysiskt våld. Två personer greps och är nu misstänkta för stöld genom inbrott/olaga intrång och grovt våld mot tjänsteman.

Klockan 03.40 på tisdagsnatten åkte en polispatrull ut till ett pågående inbrott i en tobaksbutik i centrala Haparanda.

– När polisen kom till platsen uppstod det tumult. Polisen avlossar då sitt vapen och en person förs sedan till sjukhus för omvårdnad av skador. Jag har inga detaljer om skadeläget, men det ska ha varit lindrigare skador, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen.

Det var här som inbrottet i snusbutiken i Haparanda skedde. Foto: Privat

Polis skadades i tumultet

Polisen ska även ha blivit utsatta för fysiskt våld och hot om fysiskt våld på platsen.

– En av poliserna har fått skador, lindriga skador, och fick uppsöka sjukvård. Mer kan jag inte kommentera, säger Lars Öberg, chef för Östra Norrbottenspolisen.

Den skottskadade personen, en ung man i 15-årsåldern, blev först misstänkt för mordförsök och inbrott. 15-åringen misstänktes också för mordförsök och inbrott. En man i 30-årsåldern smet från platsen och greps först dagen efter. Mannen blev sedan anhållen men släpptes på fredagförmiddagen.

Rubriceringarna är nu ändrade och de båda männen är misstänkta för stöld genom inbrott/olaga intrång och grovt våld mot tjänsteman.

Foto: Google Earth

Hotfull med trädgårdsspade

Enligt Norrbottens Media är det en tonåring som har blivit skjuten i benet efter att ha uppträtt hotfullt och närmat sig patrullen med en trädgårdsspade. Men polisen vill inte bekräfta pojkens ålder eller vad som hände på platsen.

– Vi kommer inte gå in på några detaljer just nu. Det är ett väldigt färskt ärende.

Platsen är nu avspärrad för teknisk undersökning och händelsen kommer att utredas av gruppen för grova brott. Men man har även upprättat en anmälan om tjänstefel vilket sker på rutin när en polis avlossar sitt vapen.

Brottsrubriceringen ändrad

Under eftermiddagen har ärendet hamnat på åklagare Richard Finnbergs bord. Han vill inte kommentera ålder på den person som skjutits eller vad som hänt.

Till en början misstänktes de två personerna för mordförsök. Den rubriceringen har nu ändrats till grovt våld mot tjänsteman.

– Omständigheterna i fallet som framkommit gör att jag bedömt det så. Men jag kommenterar det inte närmare, säger Richard Finnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.