Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ebba Videll hur det är att shoppa i nya centrum, och butikscheferna Johanna Stålnacke och Maria Rova utvärderar det första året. Foto: Hans Sternlund/SVT

Butiksägarna eniga – ett lyckat första år i Kirunas nya centrum

Publicerad

Flytten till ett nytt centrum i Kiruna verkar vara lyckad för butikerna.

– Det har varit ett bra första år, säger butiksägaren Marie Rova och Johanna Stålnacke håller med.

Det finns ännu ingen samlad statistik för hur omsättningen har förändrats för de 40-talet butiker som gjorde resan från gamla till nya centrum.

Det är hyresvärden, det kommunala fastighetsbolaget Kirunabostäder, som samlar in uppgifterna. Men under året som gått har man bland annat fått ägna en del kraft till problemen med läckande tak på hyresgästmöten.

Ser ett nytt beteende

Trots detta är det idel positiva omdömen om det första året från butiksägarna när SVT Norrbotten går runt i de tre galleriorna. Så gott som alla uppger att försäljningen har ökat under året.

Butiksägaren Marie Rova tycker sig till och med ha sett ett nytt beteende bland Kirunaborna kopplat till centrumflytten.

Hon avslöjar vad det är i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.