Foto: TT

Bybor ska slippa många elavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Boende i byarna Avan, Sandnäset och Bälinge utanför Luleå har tidigare drabbats av driftstörningar i elleveranserna, men nu ska problemen vara lösta.

Luleå Energi har satsat 17 miljoner på att förbättra leveranssäkerheten och minska antalet strömavbrott. Tidigare har strömmen matats i luftledningar från Bergnäset med enkel matning vilket ibland inneburit längre driftstörningar.

Efter 2,5 års arbete har Avan, Bälinge och Sandnäset fått nya nya markkablar och nya nätstationer som transformerar ner strömmen från högspänning till lågspänning. Elnätet har automatiserats med fjärrstyrda frånskiljare och brytare för att förkorta felavhjälpningstider.

”Stor skillnad”

En 2,5 km lång sjökabel ligger nu också i älven mellan Sunderbyn och Avan. I den kan strömmen matas från två håll.

–  Blir det driftstörningar i framtiden kan vi mata om strömmen från ett annat håll. Då kan vi isolera felet och felavhjälpa utan att kunderna blir av med strömmen någon längre period, säger Tommy Haapala, chef Elnät.

I ett pressmeddelande från Luleå Energi säger Katrin Åström, pedagog vid Avanskolan, att man på skolan upplever märkbara förbättringar.

Förut var det ofta elavbrott men nu märker vi jättestor skillnad. Det har blivit en klar förbättring och det är vi jätteglada över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.