Beskedet att skolan i Måttsund blir kvar glädjer Jonas Bonn, en av dem som engagerat sig i skolans framtid. – Men vi är inte nöjda med att Ersnässkolan läggs ned, säger han. Foto: SVT

Byaskolor räddade i Luleå – men föräldrar känner fortsatt oro

Uppdaterad
Publicerad

Efter Luleå kommuns helomvändning föreslås skolorna i Alvik och Måttsund bli kvar istället för att stängas hösten 2020.
– Vi är glada för Måttsunds del men det här är en fråga för hela Sörbyarna och alla skolor blir inte kvar, säger Jonas Bonn, själv bosatt i Måttsund.

I början av sommaren blev det känt att flera skolor i Sörbyarna utanför Luleå hotades av nedläggning. Det handlade om byaskolorna i Ersnäs, Måttsund, Alvik, Avan och Klöverträsk.

Att tjänstemännen nu föreslår att skolorna i Måttsund och Alvik ska bli kvar beror på att en ombyggnad av Antnässkolan – som skulle få ta över många elever från de andra skolorna – blir dyrare än tidigare beräkningar.

Inte nöjda

– Vi är inte nöjda med att Ersnässkolan inte ser ut att få vara kvar. Stängs skolan i Ersnäs innebär det att Måttsundsskolan, som i dag har 80 elever, ska klämma in 40 barn till. Det blir en väldigt stor skola och lärare har sagt att det inte finns plats för så många elever, säger Jonas Bonn.

Det återstår nu för politikerna att besluta om förslaget ska klubbas igenom.

– Den aktivism som visas ute i byarna påverkar förstås politikerna och rent objektivt anser jag att det finns ett existensberättigande för Måttsundskolan där den ligger geografiskt, säger Jonas Bonn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet