Hör vad kommunalrådet Carina Sammeli (S) tänker om kommunikationen mellan Luleåborna och kommunen kring folkomröstningen. Foto: SVT/Filip Hannu/SVT

Carina Sammeli (S) självkritisk efter folkomröstningen i Luleå: ”Har funnits ett väldigt glapp”

Uppdaterad
Publicerad

I folkomröstningen kring Luleås skolor röstade 91 procent för att stoppa nedläggningarna och sammanslagningar. Fyra månader efter omröstningen säger nuvarande kommunalrådet Carina Sammeli (S) att det fanns stora brister i kommunikationen mellan kommunen och invånarna.

Det var efter en namninsamling som folkomröstningen om skolans framtid i Luleå kom till. Socialdemokraterna var hela tiden emot omröstningen som ägde rum i november förra året.

Vid omröstningen erbjöds två svarsalternativ. Socialdemokraternas alternativ fick hård kritik av statsvetaren Simon Matti som menade att de inte var intresserade av att veta vad invånarna tycker.

Skolbesparingar i Luleå

Brast i kommunikationen

I december valdes Carina Sammeli (S) till kommunalråd, efter att två kommunalråd avgått på mindre än ett år, och Sammeli ser att det har brustit i kommunikationen mellan kommunen och Luleåborna.

– Jag ser ju att det har funnits ett väldigt glapp mellan de som har jobbat med skolfrågorna och de som har berörts av dem. Jag tror inte att det handlar om att de inte förstod vad vi tänkte, utan vi har snarare inte förstått varandra och hittat en gemensam lösning.

Ny utredning pågår

Det tydliga resultatet i folkomröstningen gjorde att kommunen pausade alla nedläggningar och sammanslagningar i Luleå, och tillsatte en ny utredning. Tidsplanen för den väntas vara områdesvis och kommunalrådet ser fortfarande att vissa förändringar måste göras.

– Den kommer ske i dialog med medborgare och personal. Vissa områden behöver göra förändringar och det kommer vi behöva utreda och ta hand om på nytt, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Så löd alternativen i folkomröstningen

Alternativ 1: Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

21 907 röster (91,02 %)

Alternativ 2: Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

1 774 röster (7,37 %)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet