Fredrik Hansson (S) är kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i Luleå. Foto: Anders Hjertström/SVT

Efter folkomröstningen i Luleå: Besked om utredning – nedläggningsbeslut av skolor står fast

Uppdaterad
Publicerad

Efter folkomröstningen om skolan i Luleå har ett första politiskt steg tagits kring dess framtid. Under måndagen beslutades att utreda skolstrukturen i kommunen men att beslut som redan tagits inte ska ändras.

För över två veckor sedan hölls folkomröstningen i Luleå om skolstrukturen i kommunen. Alternativ 1 som uppmanar till att avbryta nedläggningar och sammanslagningar av skolor vann stort efter att ha fått över 91 procent av rösterna.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott kommit med ett första beslut om framtiden efter den rådgivande folkomröstningen.

– I korthet innebär det att vi avbryter Framtidens skola. Vi börjar utreda områdesvis och förutsättningslöst. Vi ska involvera föräldrar, elever och skolpersonal, säger kommunalrådet och kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Hansson (S).

Tidigare beslut kvarstår

I torsdags presenterade Socialdemokraterna och Moderaterna, som styr Luleå kommun, sitt förslag hur man ska gå vidare efter folkomröstningen tidigare i november där kommunledningens alternativ förlorade stort mot samordningsgruppen Hela Kommunen Ska Lära och Leva.

Man slopar projektet Framtidens skola och ska återigen utreda skolstrukturen i kommunen med början i tre stadsdelar; Tuna, Centrum och Stadsön. Däremot står besluten som rör skolnedläggningar fast. Det är dessa som väckt mycket debatt och även var den direkta orsaken till folkomröstningen.

– Vi gjorde avvägningen att vi inte ska riva upp redan fattade beslut, säger Fredrik Hansson.

Alternativ 1, totalt 21 907 röster (91,02 procent): Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alternativ 2, totalt 1 774 röster (7,37 procent): Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet