Luleås kommunalråd Fredrik Hansson (S) medger att alternativ två var otydligt. Foto: Micke Nyberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lågt valdeltagande kan påverka skolans framtid i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det blev klar majoritet för att avbryta nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor i Luleås folkomröstning, men valdetagandet blev lågt. Det kan komma att påverka hur man väljer att gå vidare i frågan, säger Fredrik Hansson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Totalt röstade 21 488 personer på alternativ ett som innebar att man ville avbryta nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor, hela 89 procent av alla röster. Men det totala valdeltagandet var lågt, bara 38 procent och det kan komma att få betydelse när man sedan tar ställning till resultatet.

– Vi behöver analysera det här valresultatet. Valdeltagandet var lågt och det får vi ta med i beräkningen när vi fattar beslut i kommunfullmäktige i december, säger kommunalrådet Fredrik Hansson.

”Fler röster än socialdemokraterna i förra valet”

Pontus Johansson, talesperson för samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära, håller däremot inte med om uppfattningen att valdeltagandet skulle vara lågt.

– Var tredje Luleåbo har röstat på vårt alternativ.

Socialdemokraterna fick strax under 20 000 röster i kommunvalet 2018, vilket alltså är lägre än antalet röster som alternativ ett fick under söndagens val.

– Om kommunalrådet tycker att det är lågt, gör han ner deras egna valresultat från 2018. De vill bara tala ner siffrorna för att slippa lyssna.

Egna alternativet ”luddigt”

Fredrik Hansson berättar att det var väntat att folkinitiativets alternativ skulle vinna valet, och medger samtidigt att det egna partiets alternativ varit otydligt.

– Sen kan jag också konstatera att vårt alternativ var luddigt, många tyckte att det var svårtolkat. Men att rösta om hela Luleås skolstruktur är svårt och därför är det problematiskt att rösta i den här typen av frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet