Namnlistor överlämnade – de kräver ny plan för skolan i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 9 000 namnunderskrifter överlämnades i dag till politikerna i Luleå med krav på att riva upp beslutet om framtidens skola och att det istället tas fram en ny plan för skolan i Luleå.

Med två stora kassar fyllda med namnunderskrifter stegade företrädare för  ”Hela kommunen ska leva och lära” in i kommunhuset vid lunchtid.

– Under sex månader har vi samlat in 9 000 namn och nu är kravet att politiken ska ta ett omtag. Vi kräver att beslutet om framtidens skola rivs upp och att en ny plan för skolan i kommunen tas fram, säger Pontus Johansson, talesperson för folkinitiativet.

Tjocka pappersbuntar

De tjocka pappersbuntarna lämnades över till kommunfullmäktiges ordförande Nihad Zara (M).

– Så tunga som buntarna var finns det nog de 6 200 namnunderskrifter som krävs för att frågan om en folkomröstning ska väckas, sa Nihad Zara (M), fullmäktiges ordförande.

Folkomröstning

Men även om frågan väcks om en folkomröstning väcks så är det kommunfullmäktige som slutgiltigt bestämmer och Nihad Zara menar dessutom att namninsamlingen kan ha kommit in för sent.

– En folkomröstning ska vara rådgiovande inför beslut. Här är besluten redan fattade och i till viss del öven verkställda, säger Nihad Zara,

”Tror vi har goda möjligheter”

Ponturs Johansson är dock optimistisk inför folkinitiativets möjligheter att påverka framtiden i kommunen.

– Jag tror vi har goda möjligheter att kunna påverka den kommande politiken. Det har ju varit turbulent i Luleå den senaste veckan och mycket har ju att göra med skolfrågan som har drivits i våras, säger Pontus Johansson.


Ska kalla till möte

En annan fråga är vilken frågeställning väljarna så småningom får ta ställning till i en eventuell folkomröstning.

– Jag kommer att kalla företrädare för folkinitiativet till ett möte för att diskutera frågeställningen, de äger frågan, men i slutändan är det kommunfullmäktige som fattar beslutet, säger Nihad Zara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet