Byaskolorna läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade Barn- och utbildningsnämnaden i Piteå att lägga ner flera byaskolor.

Beslutet att lägga ner skolorna har upprört föräldrar och lärare i de aktuella byarna sen förslaget blev känt, det har Nordnytt rapporterat om tidigare. Men trots protester beslutade Barn- och utbildningsnämnden i dag att lägga ner skolorna i Altersbruk, Hemmingsmark och Lillpite. Förutom att dessa tre skolor läggs ner ska det även utredas om Solanderskolan i Öjebyn ska flyttas till Christinaskolan som ligger i centrum. Det är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som drivit igenom förslaget efter ett förslag från tjänstemännen.

 – Det här är en långsiktig planering av vår verksamhet och det är tredje gången vi gör en skolstrukturplan. Vi har ett sviktande elevunderlag sedan några år tillbaka, säger Ruth Rahkola (S) ordförande Barn- och utbildningsnämnden.

Skolor i Piteå

Så det här är nödvändigt enligt dig?

– Ja, det handlar om att upprätthålla kvalitet till alla elever i hela kommunen. När det blir ett så litet elevunderlag som de är på en del av våra skolor så tar det resurser ekonomiskt men det blir också arbetstungt för den personal som finns i de enheterna för de får då ta på sig alla arbetsuppgifter som finns på enhet, säger hon. 

Det har ju varit mycket kritik och oro från föräldrar och barn i de aktuella byarna. Vad säger du till de i dag när beslutet om nedläggningen nu är fattat?

– Vi har ett ansvar för alla elever och barn som finns i hela kommunen. Jag har förståelse att man är missnöjd i de byar som är berörda, men det här är byar där elevunderlaget har sviktat i flera år, säger han.

Kan du förstå deras oro?

– Ja, jag förstår att de är missnöjda. Men de eleverna kommer vi erbjuda bra verksamhet även fortsättningsvis, säger Ruth Rahkola.

Oppositionen är kritisk till beslutet. Samtliga valde att reservera sig mot dagens beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolor i Piteå

Mer i ämnet