90 tons tunga malmsporter – var sjätte minut – passerar tornedalingarna Malva, Vilmer och Veera. Nu kräver byborna en ordentlig gång- och cykelväg. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Ilska i Tornedalen mot Trafikverkets planer – kräver gång- och cykelväg

Uppdaterad
Publicerad

Nu går folket i Autio, Erkheikki och Juhonpieti ut i protest mot Trafikverkets planer att endast anlägga en kilometers gång- och cykelväg vid byarna. Dessutom på den tungt trafikerade och olycksdrabbade väg 395.

– Nu törs man inte släppa ut sina barn, säger bybon Stig Töyrä.

Trafikverket ska bredda och förstärka vägen mellan Autio och Anttis, som tillhör den sträcka som Kaunis Iron använder för att frakta malm från gruvan i Kaunisvaara till Svappavaara.

Förutom den bil- och tunga lastbilstrafik som passerar byarna dundrar även Kaunis Irons extra tunga 90 tons ekipage förbi – var sjätte minut.

– Det är en väldigt olycksdrabbad sträcka och under årens lopp har sex dödsolyckor inträffat här, säger bybon Stig Töyrä som har tröttnat.

”Nu törs man inte släppa ut sina barn”

Flera vägsträckor vid byarna har 80 km/h som hastighetsbegränsning med en trafikintensitet på drygt tusen bilar per dygn.

Trafikverket planerar att bygga en gång- och cykelväg genom byarna på drygt en kilometer – vilket gör byborna upprörda. De kräver sju kilometer.

– Vi måste ju kunna besöka våra grannar och vänner längs vägen. Nu törs man inte släppa ut sina barn, säger Stig Töyrä.

Tornedalingarna Sixten, Lovis, Malva, Vilmer och Veera brukar bada vid rastplatsen i Liviöjoki och då måste de gå ut på vägen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

I klippet ser du hur vägen hör byborna och barnen berätta om vägen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.