Gun-Mari Mårtensson jobbar som projektledare på Trafikverket. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Trafikverkets uppmaning i Tornedalen: Använd byavägar och skogsstigar

Publicerad

Gun-Mari Mårtensson på Trafikverket menar att finns det alternativa vägar, utan att gå på den tungt trafikerade väg 395. Boende i området uppmanas att ta sig mellan byarna och till busshållplatsen genom att använda byavägar och stigar i skogen. 

Enligt Trafikverket är syftet med väg 395 och sträckan Autio–Anttis att säkerställa vägens framtida funktion för såväl malmtransporter som för övrig trafik.

Vägen ska breddas från drygt sex och en halv meter till åtta meter. Dessutom ska en gång- och cykelbana i form av en trottoar byggas vid Erkheikki och Juhonpieti över en sträcka på en kilometer.

– Utifrån våra riktlinjer och målpunkter som kyrkogårdar och busshållplatser så anser vi att det blir en tillräckligt lång gång- och cykelbana. Den knyter samman byavägarna så att ungdomarna kan nå sina hem, säger Gun-Mari Mårtensson, projektledare på Trafikverket.

Hör Trafikverkets motivering och reaktionen från en bybo i Autio där det inte blir någon gång- och cykelväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.