I klippet träffar du Persöborna Anna Andersson, Jeanette Engstedt och Lena Edin som vill slå grannbyn i stegtävlingen. Foto: Erica Larsson/SVT

Stegtävlingen är på blodigt allvar för segersugen trio från Persön

Uppdaterad
Publicerad

Väckarklockorna ringer 03:30 på morgonen. De har trasiga knän, skavsår och blåsor under fötterna. Men det stoppar inte Jeanette, Lena och Anna från Persön utanför Luleå – grannbyn ska besegras i stegtävlingen.

Just nu pågår det en stegtävling i Luleå som är en del av kommunens satsning för hållbart resande.

Jeanette Engstedt, Lena Edin och Anna Andersson från Persön är i allra högsta grad aktiva deltagare och promenerar för brinnande livet – flera gånger per dag.

– Jamen det är på blodigt allvar det här! Vi har en knivskarp konkurrens med en grannby som vi inte ska nämna vid namn, skrattar trion i kör.

Målet: Kamma hem segern

För att ta upp kampen om stegsegern har tjejerna flyttat fram sina redan morgontidiga rutiner. Och de är så pass segersugna och outröttliga att deras hundar knappt orkar hänga med längre.

– Inte ens när jag rasslar med kopplet lyfter han på huvudet längre, säger Anna Andersson och är tydlig med att det är en laginsats och inte en individuell tävling:

– Det här är något vi kämpar för tillsammans – och för byn såklart!

I videon hör du tre taggade bybor som tänker sätta Persön på kartan inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.