Kommunen uppmuntrar Luleåborna att samla steg istället för att ta bilen. Tusentals deltar och i klippet hör du hur tävlingsdjävulen har väckts. Foto: Erica Larsson/SVT

Tusentals Luleåbor struntar i bilen – stegjakt triggar tävlingsdjävulen

Publicerad

Luleå kommun ökar tempot för att invånarna ska resa hållbart – och istället för ett har de tänkt flera steg längre. Den nya tävlingen är en succé och tusentals Luleåbor lämnar bilen hemma och motionerar istället.

Tidigare har vintercyklingen i Luleå kommun varit i fokus men sedan en månad tillbaka har man kompletterat med en stegtävling.

– Vi vill ju att Luleåborna ska resa hållbart i det stora hela. Men i det här fallet handlar det också om att gå mer, säger Helena Lindvall, projektledare för tävlingen #engångföralla

Steg och hållbarhetspoäng

Stegjakten startade den åttonde februari med orden:

”Nu inleder vi det nya året med att lämna massor av skoavtryck istället för klimatavtryck på vår väg genom Luleå!”

Det är gratis att delta och under tävlingens gång lottar kommunen ut priser. Men det är inte bara antalet steg man kan samla på.

– Genom att exempelvis byta ut bilresan till affären mot en promenad så får man hållbarhetspoäng, säger Helena Lindvall.

Tusentals deltar i tävlingen

Gensvaret har inte låtit vänta på sig och projektledaren säger att det har gått över förväntan.

– Vi trodde väl att ungefär tusen personer skulle delta. Men i dag är cirka 3 000 Luleåbor aktiva och det ökar hela tiden. Och tävlingen är ju inte slut förrän 26 mars, säger Helena Lindvall.

I videon hör du hur tävlingen går till och hur den väckt tävlingsdjävulen i Luleåborna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.