Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här åker Arne Viklund över järnvägsövergången för att visa hur sikten är. Foto: SVT/Linda Jones

Sly kring järnvägsövergång skymmer sikten – bybor tvingas köra nära

Publicerad
Den obevakade järnvägsövergången i Granberget norr om Boden är så omgiven av sly att byborna måste köra nära rälsen för att få fri sikt – trots att två personer omkom på övergången förra året.

I slutet av september förra året dog ett par i 60-årsåldern när de passerade den obevakade järnvägsövergången i Granberget, några mil utanför centrala Boden.

I Trafikverkets utredningsrapport berodde olyckan framförallt på att föraren inte stannade för stoppskylten. Men man konstaterade också att det är skymd sikt kring övergången.

Trafikverket planerar att röja bort skogen

I dag finns det runt 3 500 oskyddade plankorsningar runt om i Sverige och Trafikverket planerar för att göra många av dessa korsningar säkrare. Järnvägsövergången i Granberget kommer att bli upprustad om några år, enligt utredningsrapporten från Trafikverket, men myndigheten kommer inom kort att börja röja bort skogen som försämrar sikten.

– Vi är på väg ut med den entreprenör som har uppdraget, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I videon ovan kan du se hur det ser ut kring järnvägsövergången och hur nära rälsen bybon Arne Wiklund måste köra för att få fri sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer