Gällivare kommun ser ut att överskrida budget med över 125 miljoner kronor. Något som gör att flera projekt i stadsdelen Repisvaara läggs på is. Foto: Randi Gitz/SVT

2,6 miljarder räcker inte – kostnaderna skenar för samhällsomvandlingen i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Mellan år 2021 och 2023 kommer Gällivare kommun att investera 720 miljoner kronor för att ersätta byggnader som försvinner i samband med att Malmberget rivs. Men nu höjs ett varningens finger för att kommunens investeringar kommer överskrida budgeten.

År 2014 slöt Gällivare kommun och det statliga gruvbolaget LKAB ett avtal om rivningen av tätorten Malmberget. För att gruvbolaget skulle kunna fortsätta bryta järnmalm i Vitåforsgruvan behövde de drygt 4 500 boende i tätorten flytta.

I avtalet enades parterna bland annat om en ersättning för de kommunala fastigheter som fanns i tätorten, summan landade på 2,6 miljarder kronor. Samhällsomvandlingen, som processen kallas, har nu pågått ett par år och nu lyfter kommunens revisorer ett varningens finger för att kostnaderna dragit iväg.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

720 miljoner kronor för fortsatt byggnation

Under de tre kommande åren har Gällivare kommun avsatt 720 miljoner för att ersätta en del av de kommunala byggnader som försvinner när Malmberget rivs. Det som återstår att ersätta är en grundskola, en multisportarena, ett äldreboende samt ett badhus.

Av de 720 miljonerna är 235 miljoner kronor pengar som kommunen inte fått av LKAB som en del av samhällsomvandlingen.

Överskridit budget med vad hemtjänsten kostar

De 235 miljoner kronorna motsvarar en tredjedel av den totala investeringen under de kommande tre åren. Anledningen till att kommunstyrelsen valt att bryta ut miljonerna grundar sig i att kommunen överskridit sin budget.

Räknar man ihop kommunens egna lån med pengarna som avsatts från LKAB överskrids investeringsbudgeten med 4,3 procent, vilket motsvarar drygt 126 miljoner kronor.

Det är ungefär lika mycket pengar som Gällivare kommun avsatt i sin budget för 2021 för att bedriva hemtjänst – 127 miljoner kronor.

Projekt på Repisvaara lagt på is

För drygt tio månader sedan meddelade kommunen att man skulle genomföra ett omtag för en planerad F-6 skolan och ett särskilt boende för äldre som skulle byggas i nya stadsdelen Repisvaara. Utöver det har kommunen även skjutit på planerna för bygget av ett nytt utomhusbad.

Kommunen har ännu inte kommunicerat om man kommer att gå från plan till handling och påbörja byggnation på Repisvaara.

I klippet ger SVT:s reporter en lägesbild över kommunens satsningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet