I klippet berättar Krister Nordmark hur revisionen vill att Gällivare kommun säkerställer att lånen betalas tillbaka. Foto: Linus Nilsson/SVT

Planen för 800 miljoners-lånet synad – 40 år bort innan Gällivare är skuldfri

Publicerad

Gällivare kommuns revision föreslår att kommunstyrelsen skyndsamt ska se över om det finns en möjlighet att öka avskrivningen av kommunens lån genom minskade driftskostnader i nya lokaler.

– Det är väldigt stora kostnader och det har visat sig att kostnaderna har blivit högre än vad man har räknat med, säger Krister Nordmark (M), kommunens revisor.

I en granskning av samhällsomvandlingen lyfter kommunens revision, med hjälp av en extern revisionsfirma, ett varningens finger mot hur kommunstyrelsen tänkt betala tillbaka de 800 miljoner kronor som kommunen lånat.

Ett lån för att kunna genomföra investeringar utanför den ersättning på 2,6 miljarder kronor som kommunen fått från LKAB.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

– Vi vill att kommunstyrelsen i sitt svar till oss ska kunna visa om det är möjligt att betala tillbaka sina lån genom att de får lägre driftskostnader, säger Krister Nordmark.

20 miljoner ska betalas årligen i 40 år

”Vid en genomsnittlig avskrivningstid på 40 år skulle detta innebära en årlig avskrivningskostnad på 20 miljoner. Därtill tillkommer räntekostnad för upptagna län.”, står det att läsa i granskningsrapporten.

I samma rappport står det även att läsa att det “saknas en tydlig beredskap för att möta framtida avskrivningskostnader”.

Fullmäktige har sedan tidigare ställt krav på att de lån som kommunen tar inte får överskriva livslängden på det som används eller byggts, något som man nu hoppas att kommunstyrelsen ska kunna lämna ett svar på. 

Kommunstyrelsen avvaktar med svar

En annan fråga som kommunstyrelsen bör pröva är hur projekt, som är kopplade till samhällsomvandlingen och den ersättning som kommunen fått från LKAB, ska rymmas inom den uppsatta budgeten för samhällsomvandlingen.

Kommunstyrelsens ordförande. Birgitta Larsson (S), hänvisar till att man från styrelsens sida för närvarande arbetar fram ett svar om hur man ska anpassa kommunens investeringarna efter revisionens rekommendationer. Hon drar sig därför från att kommentera ärendet i nuläget.

I klippet berättar Krister Nordmark hur revisionen vill att kommunen säkerställer att lånen betalas tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet