Byn fick tillbaka matvarubutiken efter nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

När Coop la ned butiken i Morjärv i Kalix kommun tidigare i år tog bygden saken i egna händer. I går eftermiddag invigdes livsmedelsaffären efter att byborna startat en ekonomisk förening som driver butiken vidare. Och vi var med på invigningen.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) hade lite problem med bandklippningen. En slö sax ställde till det. Men till sist kunde bandet klippas och livsmedelsaffären i Morjärv förklarad invigd och öppnad.

Många hade kommit till butiken som startats av invånarna i Morjärvsbygden. Och väl där inne bjöds kunderna på snittar och bubbel.

– Jag känner mig som en mästare som står överst på prispallen, säger en jublande glad Sten-Ove Eriksson, ordförande i Morjärvsbygdens Handel och Utveckling.

Handla här

En av de som kommit till invigningen var Anna-Lena Larsson som även köpt andelar i den ekonomiska föreningen som driver butiken.

– Jag har ju fått åka till Kalix och handla. Det är så skönt att veta att jag kan handla här.

Köptrogna

När Coop la ned butiken i Morjärv tidigare i år samlades människorna och bildade en ekonomisk förening som nu i Coops gamla lokaler har öppnat en livsmedelsaffär med ett litet fik.

– Köptroheten har nog funnits här tidigare. Den här butiken har omsatt runt nio miljoner kronor. Vi har lagt en lite lägre kalkyl, men kan folk handlar här i samma utsträckning som tidigare blir det här bra, säger föreningens ordförande Sten-Ove Eriksson.

Stockholmare

Föreningen har fått in 260.000 kronor från andelsägarna. Och det är inte enbart folk från trakten som satsat pengar för att öppna butiken igen. Anna Docherty är från Morjärv men bor i Stockholm. Hon och hennes familj är ofta på besök i Morjärv och hennes mamma bor kvar här.

– Det här är en viktig fråga för mig. dels för min egen skull men framför allt för att byn ska fortsätta leva. Utan butik blir det svårt, menar Anna Docherty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.