Matvarubutiker i glesbygd har lättare att klara sig med hjälp av det statliga driftstödet. Det här är en arkivbild. Foto: TT

Färre nedläggningar av matbutiker i glesbygd

Publicerad

Det statliga driftstödet till daglivarubutiker i glesbygd som infördes för några år sedan är en viktig orsak till att nedläggningar av butiker stagnerat något och antalet butiker ökat marginellt.

– Vi gjorde en undersökning bland 180 butiker runt om i landet och frågade vad driftstödet betytt. Många svarade att stödet ger framtidstro, berättar Pär-Ove Bergquist, koordinator på Tillväxtverket i Östersund.

Butiker i länet

I Norrbotten har i år ett 30-tal butiker beviljats driftstöd på lite drygt 5.8 miljoner kronor i år. Butiker kan få maxiamlt 300.000 kronor i stöd. Regeln är att avståndet till närmaste butik ska vara minst 15 km, något som nyligen ändrats till 10 km.

– Driftstödet infördes för några år sedan och regeringen har höjt stödet. Men stödet gäller just nu till och med 2019. Och därefter är det oklart hur det blir, säger Pär-Ove Bergquist på Tillväxtverket.

Fler butiker

Under den senaste treårsperioden 2014 till 2017 kan man se en marginell uppgång av antalet butiker i både glesbygder och tätorter. Det rör sig dock sammantaget om små förändringar. Totalt är ökningen för hela landet cirka 20 butiker, framgår det av en rapport från Tillväxtverket från i år. Man bedömer även att det särskilda driftsstödet till butiker i sårbara och utsatta områden som infördes under 2016 tycks ha haft en särskilt stor betydelse för att åtminstone tillfälligt bromsa en fortsatt butiksavveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.