Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du följa med till Gunnarsbyn utanför Boden som lockar inflyttare från hela världen. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Hit flyttar folk från hela världen – byn förebild i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

När uppemot 100 000 nya människor ska lockas att bosätta sig i Norrbotten så lyfts Gunnarsbybygden upp som förebild. Nu ska företrädare från länets kommuner besöka byn för att se och lära.

Hur får vi människor att vilja flytta till Norrbotten och sen att vilja stanna kvar? Ja, det är frågan som Norrbottens kommuner nu ställer sig.

– Vi måste börja tänka på nya sätt. Vi behöver locka många många tusen att flytta hit och då kan vi inte jobba så som vi alltid ha gjort, säger Ella Jonsson på turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board.

Industriboomen i norr

Hon arbetar med att stötta kommunerna i att locka hit arbetskraft från resten av Sverige och världen, ett projekt som Region Norrbotten skapat och där man samverkar med turistorganisationen.

40-tal nya invånare – från 20 olika länder

Gunnarsbybygden, med sina totalt 260 invånare, lyfts upp som ett positivt exempel och en förebild. Bygden har under de senaste åren lockat 40-talet människor att flytta hit och de kommer från 20 olika länder.

En del av bygdens attraktion kommer från en aktiv turistnäring och uppmärksamhet i internationell media. Men det handlar också om att få människor att trivas och vilja stanna kvar.

Uppmaningen till Boden: Lär det här

Boden är en av de kommuner som nu behöver locka människor som kan ta jobb inom industri, service vård och skola.

– Det som hela Boden kan lära sig av det som händer i Gunnarsbyn och Harads är hur det är nära mellan människorna. Kommunen kan ju hjälpa med att skapa förutsättningar för inkludering genom att hjälpa föreningslivet och stötta med att skapa mötespunkter, säger Linnea Byberg, delprojektledare på Bodens kommun.

Följ med till byn som lockar inflyttare från hela världen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet