Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svante Naess med familj lämnade Kenyas djungel och flyttade till Sverige. I klippet hör du varför valet föll på lilla Gunnarsbyn i Norrbottens inland. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Via Stockholm och Kenyas djungel – därför föll Svante för Gunnarsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Industrisatsningarna i Norrbotten kräver tusentals nya invånare. Svante Naess med familj har redan hittat hit efter många år i Kenya. I klippet berättar han varför flyttlasset gick till – för familjen helt okända – Gunnarsbyn i Norrbottens inland.

Familjen Naess är en av flera som valt att flytta till Gunnarsbyn fyra mil norr om Boden. Det var den sköna naturen och kreativa turistnäringen som lockade.

– Det var barnen som ville flytta till Sverige och då sa jag att då vill jag flytta till en plats där jag aldrig har varit, säger Svante Naess.

Industriboomen i norr

”Folk är så vansinnigt vänliga”

Stockholmsbördige Svante bodde och jobbade i Kenya under många år – där träffade han också sin fru. En kompis tipsade om den lilla byn och familjen ångrar inte sitt beslut.

– Folk är så nyfikna och vansinnigt vänliga här. Jag kan ringa vem som helst och hjälpen är där inom fem minuter, säger han.

I klippet hör du Svante berätta om flytten från djungeln till Gunnarsbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet