Mun- & Halscancerförbundet lovordar LG Nyströms uppfinning. Det här är en arkivbild. Foto: TT

Cancerförbund hyllar Lars-Gunnars uppfinning

Uppdaterad
Publicerad

LG Nyström i Luleå fick för två år sedan beskedet att han drabbats av stämbandscancer. Han blev då laryngetomerad – en operation där struphuvudet opereras bort och en röstventil sätts in mellan luftstrupen och matstrupen för att man ska kunna prata igen.

När det inte fanns några hjälpmedel som fungerade att vara ute med när det är kallt, så bestämde sig LG för att ändra på det och uppfinna egna hjälpmedel.

– Vi står bakom Lars-Gunnar. Han har varit med på vår riksstämma och andra möten och visat sin uppfinning. Den är bra, mycket bra, säger Mun- & halscancerförbundets ordförande Owe Persson.

”Det handlar om pengar”

Vad finns det som hindrar utvecklingen av sådana här hjälpmedel?

– Problemet är att man måste få de som tillverkar tekniska hjälpmedel att ställa upp. Då handlar det om pengar och marknaden. Att det finns behov är ju klart, men det blir en annan sak när det är ”business”.

”Han gör ett fantastiskt jobb för oss alla”

Owe Persson gläds åt LG Nyströms hjälpmedel, även om det är långt ifrån alla av förbundets medlemmar som har samma behov som LG Nyström.

– Om man håller på med idrott och är ute mycket i naturen så är det här fantastiska hjälpmedel, och även i duschen. Duscha måste ju alla göra. Han gör ett fantastiskt jobb för oss alla, säger Owe Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.