Foto: SVT

LG Nyström i Luleå opererades för stämbandscancer – uppfinning gav livsglädjen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

När LG Nyström i Luleå opererades för stämbandscancer fick han rådet av läkarna att flytta söderut eller lägga sig på sofflocket – för ute skulle han inte kunna vara vintertid – men då kom han på en egen uppfinning som gav honom livskvaliteten tillbaka.

– Hade jag inte kunnat gå ut så hade jag tagit bort mig, säger LG Nyström.

För två år sedan fick LG Nyström beskedet att han hade stämbandscancer och han fick genomgå en laryngektomi. En operation som innebar att hans struphuvud opererades bort och en röstventil sattes in mellan luftstrupen och matstrupen. I hålet i halsen sattes en liten knapp, en ventil med filter, som han trycker på när han vill prata.

Operationens konsekvenser

Operationen innebar inte bara röstförändringar utan även förändringar av andning, sättet att svälja, och upplevelsen av smaker och dofter.

– Första gången jag skulle cykla så gick det inte att andas, och då var det ändå plusgrader ute, berättar LG Nyström.

Tog madrasspump till hjälp

Han kunde inte acceptera tanken på att inte kunna vara ute  – vintertid skulle det knappt vara möjligt – så han köpte hem olika sorters ventiler, tog en slang från en madrasspump, munstycket från en snorkel, och satte sig ner och klurade på sin kammare.

– Jag ville göra en uppfinning så att jag kunde vara vara ute igen och åka skidor eller bara sitta ute vid en eldstad, säger LG Nyström.

Två uppfinningar

Sagt och gjort – det blev till slut två produkter. Den ena innovationen är en konstgjord näsa som hjälper honom att känna smak och lukt igen. Den andra uppfinningen fungerar som en köldventil med ett filter som hämtar värmen under kläderna och gör att han kan vistas ute i kallt väder – en sorts värmeväxlare.

– Nu kan jag göra saker som människor som bor i det här klimatet brukar göra, säger LG Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.