Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera centerpartister vill se västerbottningen Helena Lindahl som partiledare efter Annie Lööf. I klippet hör du Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg. ”Jag tycker inte att vi ska ha röda linjer”, säger han. Foto: SVT

Centerpartister vill se Helena Lindahl som ny partiledare: ”Vi ska stå kvar i mitten”

Uppdaterad
Publicerad

Flera centerpartister vill se västerbottningen Helena Lindahl som partiledare efter Annie Lööf. De menar att partiet fastnat i en värderingsdriven kurs långt ifrån partiets rötter.

– Vi ska stå kvar i mitten, säger Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver flera förtroendevalda för Centerpartiet att de vill se Helena Lindahl som ny partiledare. Två av dem är Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg och Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg.

De menar att partiet fastnat i en värderingsdriven ”närmast identitetspolitisk” kurs och behöver återansluta till partiets rötter på landsbygden.

Behöver man omvärdera partiets röda linjer mot tillexempel Sverigedemokraterna?

– Jag tycker inte att vi ska ha röda linjer, vi ska orientera oss utifrån var vi står och vad vi tycker, säger Gunnar Selberg.

Göran Nygren är vice ordförande i Centerpartiet Norrbotten.

– De får ha den åsikten. Det är fritt att tycka.

Enligt Göran Nygren har distriktet inte påbörjat nomineringsprocessen av en ny partiledare än.

Intern process

Hur ser du på Helena Lindahl som ny partiledare?

– Jag vet vem hon är och hon är väldigt duktig och har ett stort förtroende bland många här uppe. Vi har ju en process som ska göras och vi får se var den landar.

Centerpartiet backade med 1,8 procentenheter i valet och gick dåligt i många kommuner i Norrbotten. Partiet tappade även sitt riksdagsmandat från länet till Sverigedemokraterna.

– Det är jättetråkigt. Man kan spekulera i orsakerna hur mycket som helst. Jag vill inte gissa. Det kommer göras ett arbete internt för att reda ut varför det blev så här, säger Göran Nygren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet