Foto: SVT

Chatt: Ska du resa i jul – hur tänker du kring det?

Uppdaterad
Publicerad

Har du tänkt resa iväg i jul – eller reser du hem? Hur tänker du kring detta, utifrån covid-19-pandemin och de strikta restriktioner som råder kring resande och att umgås?

Kommer du att resa i jul? Hur tänker du kring det?

Isak Lindgren • Nej

student • Familj från hela landet kommer att resa för att träffas och fira jul tillsammans, och jag känner att det inte är passande alls och vill gärna fira själv pga smittrisken, men det är tydligen inte ett alternativ.

Lena Edström • Blir hemma med sambo o barn vi blir 5 personer under samma tak trevlig jul tiller Alla 🤶🎅🧑‍🎄🧑‍🎄🧑‍🎄

Utbytesstudent • Jag är en student som just nu studerar i Portugal. Jag har valt att stanna här över jul och nyår och kommer inte åka hem innan terminen tar slut i början av Februari. Till en början hade mina föräldrar tänkt att dom skulle komma ner och hälsa på mig under jul men på grund av smittläget i Europa så bestämde vi oss för att avvakta. Såklart jättetråkigt men det känns på något sänt ändå som det rätta att göra :)

Ensam student • Nej jag kommer inte esa hem över jul. Studerar i Luleå och har sambo samt övrig familj nere i Skåne. Efter lite övervägande så var det ett enkelt beslut då det är säkrare för både mig och min familj att jag stannar här. Även om det blir väldigt ensamt. Trots att jag hade tänkt köra bil hem och rest någorlunda säkert, så har jag inte träffat familjen på några månader och ska därför inte umgås med de. Det är bara att acceptera och hoppas på att julen 2021 blir bättre.

Johanna • Jag bor långt från min familj och lever ensam. Få jag fick skjuts hit kunde jag åka bil istället för tåg, men när det blir dags att åka hem kommer jag att boka dubbla platser på tåget så att det går att hålla avstånd. Jag kommer också att ta taxi istället för buss mellan centralen och hemmet.

Student • Kommer köra bil hem men varit isolerad länge blir bara firande med närmsta familjen spå typ 4 st

Student som saknar hem • Jag studerar i Uppsala men kommer inte att åka hem över julen. Det är oförskämt att resa just nu. Oförskämt mot dina medmänniskor men framförallt mot alla inom vården som sliter dygnet runt med att arbeta med covid-patienter.

Anne • Nej jag ska inte resa. Jag blir fruktansvärt ledssen över att folk ej tar ansvar, tänker man ej på de i vården, de kan ju inte orka slita som djur hur länge som helst, då kommer de börja krokna å måste vara hemma å vad händer då???? Fick en bild av min syster för nån dag sen, från jobbet som sjuksköterska i Stockholm. Mina tårar börja rinna för hon såg så hemskt trött å slut ut, å då jobbar hon inte på Iva. Så tänk om, tänk till alla som tänker resa som inte måste. Vad gör man om vård behövs å ingen finns? Det kan vara du eller din anhöriga som behöver vård. Håll er hemma. Det kommer fler jular, men stryker nån med så är det för alltid.

Lena • Vår dotter med familj väljer att inte åka upp till oss från Göteborg trots att det gått 1,5 år sedan vi sågs här hemma. De vill inte riskera att smitta eller bli smittade. Vi gråter alla över detta förfärliga läge men säger hoppfullt att det kanske kommer ännu en vår, istället för att någon av oss inte finns på grund av smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.