Foto: TT.

Omodernt att säga nej eller för höga krav – så här tyckte några av er om veganmat i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan i Luleå ska sluta servera vegansk kost. Istället hänvisas de eleverna till salladsbordet i skolmatsalen. När vi bad er dela med er om era åsikter märktes det att mat är något det flesta av oss tycker något om.

SVT rapporterade · Ska skolor servera vegansk kost till de elever som önskar?

Gymnasieskolan i Luleå väljer att slopa veganmaten. Istället hänvisas elever som är veganer till skolbespisningens salladsbord. Vad tycker du om det? Ska skolor erbjuda vegankost till de elever som önskar? Tyckt till! 
Nu avslutar vi chatten för den här gången/Inger Haupt
15.30
Ska inte Luleå Kommun ta och vara lite ärliga istället, dom tycker väl att det är för dyrt att göra näringsrik veganmat istället för att köpa billigt utländskt kött.

Pinsamma uttalanden i artikeln, han kan inte ha någon koll på näringslära.
15.40
Ja!
15.44
Bra beslut av Luleå kommun! Duger inte skolmaten så får man ta med egen mat. Det finns ingen som av allergiska själ måste äta veganskt.
15.44
Inte tillräckligt näringsrikt? Bra vegankost är självklart mer näringsrikt!

Självklart skal vegankost serveras. Det är mat som alla kan och bör äta.
15.44
Bedrövligt beslut! Mycket märkligt att det tveklöst mest klimat- och djurvänliga alternativet tas bort.
Känns minst sagt bakåtsträvande.
15.56
Konstigt beslut. Det visar att Luleå kommun inte hänger med. Över allt pratas det om ”plant based food” och vikten av att öka den mängden framöver. Mina skäl: klimat- och miljöskäl väger tungt för vegankost men även privata hälsoskäl.
15.56
Självklart bör skolor servera vegankost.
15.56
Att göra näringsrik växtbaserad mat är enkelt. Men det krävs att du läser näringsinnehållet på ingrediensen om du inte vet vad den innehåller. Vilket jag hoppas att de gör även med animalier. Svårare än så är det inte. Om så stora kök skulle servera mer växtbaserad mat skulle lidandet för många djur skonas samt att miljöpåverkan minskar rejält. Jag tycker att elever ska ha valmöjlighet att göra gott för djur och natur i sin vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer