Här jagas renarna i 45 km i timmen längs vägen. Foto: privat

Chaufför åtalas efter att ha jagat renar med lastbil

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man står åtalad misstänkt för djurplågeri – alternativt brott mot rennäringslagen – efter att ha jagat en renflock över 200 meter på hal vinterväg med sin lastbil. I förhör uppger mannen att det var ett dåligt skämt.

Det var den 27 november 2019 som en man jagade en renflock längs väg 95 i trakterna av Jäckvik i Arjeplogs kommun.

Lastbilschauffören filmade alltihop och lade sedan ut det på en öppen gruppsida i sociala medier. På bara en timme hade över 200 personer kommenterat, de flesta i anklagande ordalag mot chauffören.

Misstänkt för djurplågeri

En sameby valde att anmäla chauffören som nu står åtalad misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot rennäringslagen. Enligt åtalet har mannen jagat renflocken i över 200 meter på halt vägunderlag i en fart av minst 30 kilometer i timmen.

Renarna har varit tvungna att springa för sina liv för att inte bli påkörda. Åklagaren Henrik Wallin anser att mannen begick gärningen med uppsåt eller grov oaktsamhet.

Chauffören förnekar brottet

Lastbilschauffören förnekar brottet och uppger i förhör att det var ett dåligt skämt. Till SVT Sápmi har han tidigare sagt att han inte anser att det rör sig om djurplågeri.

I videon ovan visas klippet som spreds på sociala medier och som ligger till grund för åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.