Det blev tumult under avtackningsfesten och turistföretagaren i Norrbotten sköt med gevär mot tre anställda. Nu har han fått sin dom. Foto: Genrebild, Martina Holmberg/TT

Chef i Norrbotten sköt mot personal under avtackning – nu straffas han

Uppdaterad
Publicerad

En turistföretagare i Norrbotten avlossade gevärsskott mot tre anställda. Nu döms han av tingsrätten till ett års fängelse för grovt olaga hot.

Händelsen inträffade i augusti 2022 när en grupp lärare abonnerat anläggningen och det pågick en avtackningsfest.

Det var när en anställd, som var ledig för kvällen, gick ner till baren i privata kläder för att dricka ett glas vin som företagaren blev rasande.

Tog fram geväret

En häftig ordväxling uppstod i personalrummet och ytterligare två anställda blev involverade när bråket eskalerade ute på en bakgård.

Företagaren skrek dödshot och i den tumultartade situationen hämtade han geväret och avlossade skott mot de tre anställda. De ska då ha haft ett avstånd till företagaren på uppskattningsvis 30 meter.

”Rörig situation”

– Det blev en mycket rörig situation, har de anställda beskrivit i rätten.

Under polisförhören har turistföretagaren hävdat att det handlat om nödvärn.

Turistföretagaren har även stått åtalad för framkallande av fara för annan, men på den punkten frikänns han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.