Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Krister Berglund, divisionchef för psykatrin påSunderby sjukhus, hur han ser på det ansträngda läget inom vården. Foto: Filip Hannu/SVT

Chefen på Sunderby sjukhus bekräftar läkarnas bild: ”Är till viss del oroad”

Uppdaterad
Publicerad

Läkare inom psykiatrin vid Region Norrbotten har i ett öppet brev vittnat om en katastrofsituation inför sommaren. Divisionchefen för psykiatri bekräftar den bilden och öppnar dörren för läkarnas förslag på lösning.

I onsdags invigdes den nya flygeln för psykiatrin på Sunderby sjukhus då regionrådet klippte bandet. Samtidigt kom kritik från personal som undrade vem som skulle jobba där.

Nu har 20 läkare i ett brev formulerat sin oro för sommaren och skriver bland annat: ”Får vi inte mer bemanning är risken stor att våra patienter, som i många fall är samhällets mest utsatta, kommer fara illa i sommar. ”

Bristen på vårdplatser handlar i grunden om att brist på sjuksköterskor där läkarna vill se fri prissättning för sjuksköterskor som en del i att lösa problemet. Divisionchefen för psykiatri säger inte nej till förslaget vilket du hör mer om i klippet ovan.

Drar ner under sommaren

Region Norrbotten bekräftar att vårdplatserna dras ner på sommrar.

– Vi har under sommartid ofta dragit ner på vårdplatser. Det är så vi har arbetat och i år har vi ett jätteansträngt bemanningsläge och vi jobbar med olika åtgärder för att få till att fler ska få den vård de behöver, säger Krister Berglund som är divisionchef för psykatri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer