”Chinatown” rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu rustas ”Chinatown” i Pajala upp och majoritetsägarna Peabs och Balders målsättning är att de 32 lägenheterna från Kina ska bli beboeliga igen.

Det var under gruvboomen för drygt två år sedan som fyra bostadshus med åtta lägenheter i varje hus importerades från Kina av Bygg och Bo, som ägs av Peab och Balder.

Pajalabostäder skrev avtal om att förvalta lägenheterna, men de som flyttade in fick snart flytta ut igen.

Fuskbyggen 

Men fuktiga byggskivor, sprickor i väggarna, ett underdimensionerat värmesystem och för dålig isolering gjorde lägenheterna obeboeliga, speciellt vintertid.

– Man håller på och reparerar de där Kina-Husen för det handlar lindrigt uttryckt om fuskbyggen och Peab-chefen Mats Paulsson har personligen engagerat sig i frågan. Ingen ska bo där förrän det är okej, säger kommunalrådet Harry Rantakyrö (S).

Pajalabostäder har sagt upp förvaltningsavtalet och företaget är inte längre engagerat i de fyra husen.

– De har börjat reparera ett av de fyra husen för att se om det fungerar i vinter, säger Pajalabostäders vd Magnus Pekkari.

Men det kommunala bostadsbolaget kommer inte att ta ansvar för att  hyra ut de 32 lägenheterna.

– Nej, det kan jag garantera, inte med den bostadmarknaden vi har i Pajala nu, men jag vet att de för diskussioner med migrationsverket som alltid är intresserade av vanliga lägenheter med självhushåll, säger Magnus Pekkari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.