Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Öberg om planeringen att flytta delar av sjukhusets verksamhet till moduler. Foto: SVT

Chockbeskedet: Delar av sjukhuset i Kiruna måste utrymmas till moduler

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuset i Kiruna måste börjar utrymmas redan 2027 och delar av verksamheten måste flytta till moduler i väntan på det nya sjukhuset, det beskedet ger Region Norrbotten.

Vid Region Norrbotten pågår en planering av att flytta verksamheten i den flygel som ligger närmast gruvan till moduler som ska uppföras i anslutning till sjukhuset. Där huserar bland annat folktandvården och dialysavdelningen.

Dagens nyheter har tagit del av en skrivelse där det också framgår att nuvarande sjukhus måste börja tas ur bruk 2025. Men enligt regionrådet Anders Öberg (S) är det 2027-2028 som gäller.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det var 2025 först, men vi har fått ny information av LKAB, säger han.

Viktiga pusselbitar saknas

Tidigare har LKAB gått ut med uppgiften att hela sjukhuset måste tas ur drift senast 2028.

Samtidigt som sprickorna från gruvan närmar sig saknas viktiga pusselbitar inför ett bygge av ett nytt sjukhus. Region Norrbotten och LKAB är fortfarande inte överens om ersättningen för det gamla sjukhuset.

Region Norrbotten och Kiruna kommun har heller inte enats om placeringen för det nya sjukhuset. Kommunen arbetar med en detaljplan nära Nikkaluoktarondellen medan regionen har lämnat in ansökan om markanvisning vid Tuollavaaratornen.

I klippet berättar Anders Öberg om planeringen att flytta delar av sjukhusets verksamhet till moduler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet